Byggnadsställningar – en guide

Byggnadsställningar är användbara vid flera typer av arbeten som utförs en bit ovanför markplan. Beroende på vilken typ av projekt det rör sig om kan det finnas olika byggställningar som är mer eller mindre lämpade. När passar vilken typ av ställning, och när är det läge att hyra eller köpa byggnadsställning? Här får du en guide som hjälper dig att både välja och hitta byggnadsställningar för dina projekt.

Köpa byggnadsställning

Att köpa byggnadsställning är en bra investering om du har ett större projekt som löper över en längre tid, om du ofta är i behov av byggnadsställningar, eller om du har grannar eller andra i din närhet som ofta är i behov av en byggställning och som skulle vara intresserade av att hyra din byggnadsställning.

Hitta återförsäljare

MonZon

MonZon har Sveriges bredaste utbud av byggnadsställningar och andra produkter i samma kategori. MonZon säljer byggnadsställningar under egna varumärken och utvecklar sina produkter tillsammans med branschaktiva för att möta de krav som ställs av både ställningsmontörer och användare. Det gör dem till en av Sveriges största återförsäljare av byggställningar och ställningsprodukter.

Se MonZons utbud

Tobit

Tobit AB marknadsför sig som Norrlands största leverantör av byggnadsställningar. I sortimentet finns, utöver ställningar, även andra ställningsprodukter såsom väderskydd, fallskydd och släpvagnar. Tobit har sin största kundmarknad i Norrland, och riktar sig mot både privat- och företagskunder. Precis som MonZon, säljer de både modulställningar och ramställningar i stål respektive aluminium.

Se Tobits utbud

Jula

Jula är ett av Sveriges största byggvaruhus för hemmabyggare och hobbyfixare. I sortimentet finns enklare byggställningar och plattformar för mindre arbeten som inte ställer lika höga krav på säkerhet. Till en del av produkterna är det möjligt att köpa till lösa delar såsom hjulsatser och stödben. Jula riktar sig främst till privatpersoner – företag väljer att handla direkt hos tillverkaren

Se Julas utbud

Hyra byggnadsställning

Att hyra byggnadsställning passar framför allt dig som har ett sällanbehov. Du kanske målar om huset var sjunde år, eller byter takpannor var 30:e år, och inte mer än så. Däremellan har du kanske varken behovet eller förvaringsutrymmet, och saknar grannar och bekanta som behöver hyra byggnadsställning.

Hitta uthyrare

Jiab Ställningsmontage

Jiab erbjuder uthyrning av byggställningar i Norrbotten. Bland ställningarna hittar du 9 olika ställningar som går att hyra – allt från villaställningar och fasadställningar till trapptorn och väderskydd. De erbjuder också montering när du väljer att hyra byggnadsställning genom dem.

Till Jiabs uthyrning

H9.se

H9.se erbjuder uthyrning av byggställningar i Stockholm med omnejd. Ställningarna finns i olika storlekar och varianter och lämpar sig främst för dig som privatperson. Leverans och upphämtning inom Stockholm är gratis, däremot får du betala för montering om du inte sätter ihop den själv.

Till H9.ses uthyrning

Wargöns Tak

Wargöns Tak hyr ut ställningar till privatkunder i områdena runt Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. När du hyr från Wargöns Tak får du en MonZons byggställning & villapaket ”Frame” – ett färdigt ställningspaket anpassad för arbeten på villa. Hämtning och montering görs av kund.

Till Wargöns Taks uthyrning

Begagnade byggställningar

Begagnade byggställningar är i regel billigare än nya. Som med alla begagnade varor kommer de också med ett visst bruksslitage. Innan du köper begagnade byggställningar bör du vara noggrann med att kontrollera dess kvalitet och se till så att de är intakta. En trasig ställning kan få förödande konsekvenser.

Hitta begagnat

Mascus

Mascus är en marknadsplats för begagnad utrustning inom bygg och entreprenad. Här hittar du begagnade byggställningar med återförsäljare i hela norra Europa; från Sverige till Danmark och Tyskland. Priserna varierar med hur stora partier det rör sig om, men också mellan olika tillverkare.

Till Mascus.se

Baupool

På Baupool.com finns mängder av begagnade varor inom entreprenad och bygg, och däribland byggnadsställningar. I sortimentet finns allt från grävmaskiner och lyftkranar till byggställningar i olika modeller och varianter. Återförsäljarna hittar du i hela norra Europa, med stor marknad i Tyskland.

Till Baupool.com

Blocket

Blocket.se är Sveriges största marknadsplats, och här hittar du även begagnade byggställningar och annat byggmaterial. Utbudet och priserna varierar – men alla annonsörer finns i Sverige. Bland annonsörerna kan du också hitta ställningar för uthyrning. Filtrera på stad och pris i utbudet.

Till Blocket.se

Olika byggställningar

Olika byggställningar lämpar sig olika bra för olika typer av arbeten eller projekt. Beroende på om du behöver flexibilitet, stabilitet eller en ställning som är enkel att hantera finns det olika byggställningar att välja mellan. Här kan du läsa om de vanligaste sorterna; aluminiumställning, stålställning och rullställning.

Aluminiumställning – en byggnadsställning tillverkad av aluminium

Aluminiumställning

En aluminiumställning består av lätta komponenter. Den väger därför mindre än en i stål, vilket gör den enkel att montera upp och ned samt mindre slitsam att hantera. En stor fördel med aluminium är att det är ett 100 % återvinningsbart material, vilket gör det mer hållbart att välja en aluminiumställning. På MonZon.se finns en aluminiumställning för alla typer av arbeten såsom konstruktions-, fasad- och underhållsarbeten.

Fördelar med aluminiumställning

 • Väger lite
 • Enkel upp- och nedmontering
 • 100 % återvinningsbart

Passar dig som:

 • Använder byggnadsställningar ofta
Stålställning – en byggnadsställning tillverkad av stål

Stålställning

En stålställning kännetecknas främst av sin robusta stabilitet. Stål är ett starkt material, vilket gör att du kan klara av högre lastklasser med en stålställning. MonZon.se har en stålställning som dessutom ger ökad säkerhet tack vare horisontaler som löper längs sidan. Med bibehållen lastklass 6 är det möjligt att bygga hur högt du vill tack vare just stålets styrka och stabilitet. Denna ställning är därför vanlig inom byggbranschen.

Fördelar med stålställning

 • Klarar höga lastklasser
 • Robust och stabil
 • Idealisk för komplexa projekt

Passar dig som:

 • Jobbar inom industri- och byggbranschen
Rullställning – en byggnadsställning på hjul

Rullställning

En rullställning är i regel inte lika stor som en fasadställning, och är försedd med hjul. Det gör den till en flexibel byggnadsställning som också är enkel att flytta. Observera att en rullställning passar bäst på hårda och platta underlag. De är givetvis försedda med en låsmekanism som gör att de står stadigt utan att rulla i väg – på mjukt underlag finns däremot en risk att hjulen sjunker ner, och den förlorar då flera av sina fördelar.

Fördelar med rullställning:

 • Flexibel och enkel att flytta
 • Liten ställning som täcker en stor yta
 • Enkel att förvara

Passar dig som:

 • Önskar flexibilitet på ett platt och hårt underlag

Säkerhet vid arbete på byggställning

Vid arbete som sker ovan markplan är det alltid viktigt att tänka på säkerheten. Om du jobbar på ett tak, en fasad eller på något annat där du har behövt montera en byggnadsställning för att kunna utföra ditt arbete, bör du också se till att använda fallskydd. Det skyddar dig mot svåra skador som kan uppstå vid fall från hög höjd, och är en billig livförsäkring.