Kakelskärare

När du sätter kakel, klinker eller mosaik kan du stöta på det frekvent förekommande problemet att plattorna behöver kapas för att få plats nära väggar och kanter. En kakelskärare funkar bra till alla tre varianter och kan ställas in för att skära jämna och precisa snitt i dina plattor. Är du i behov hittar du ett flertal kakelskärare på Matek.se med push-funktion som rekommenderas för alla storlekar av plattor, både för plattornas och ryggens hållbarhet.

Automatiskt eller manuell kakelskärare?

När du lägger olika väggplattor behöver du olika verktyg för olika projekt. Medan en manuell kakelskärare är betydligt snabbare när du ska knäcka en plattas hela längd så behöver du en elektrisk kakelsåg om du planerar att skära ut hörn och skarvar ur plattorna. Fördelen med manuella kakelskärare är att de inte bara är lätta att flytta runt, utan kan ställas in i lägen för att snabbt skära ut specifika längder eller bredder i följd.

Skillnaden mellan en kakel- & klinkersåg

Kakelplattor och klinkers kan många gånger förvirras ihop, men de har väldigt olika egenskaper. Kakel är en finkeramisk platta som glaserats och bränns på höga temperaturer. Klinker görs på både keramik och sten och härdas för att bli ännu hårdare och stabilare. Då kakelplattor är mer porösa är det vanligare att använda det mer slitstarka klinker på golv, medan kaklet som oftast väger mindre fungerar bättre på vägg.

Kakelsåg och klinkersåg kan ibland kallas vid olika namn, men är egentligen samma sak. Oftast hittar du maskinen under namnet kakelsåg – som funkar lika bra på klinker. Du hittar enkelt en sådan kakel- och klinkersåg på Matek.se i en mängd olika storlekar beroende på vad för storlek av plattor du planerar att såga.

Vattensåg - Kylningsmetoder vid arbete med kakel

Vattensåg är en annan typ av kakelsåg, vattenkyld och effektiv för att hindra damm från att flyga runt vid sågning av både kakel och klinker. Till synes kan det framstå som en helt vanlig kakelsåg med vatten i en behållare på undersidan, men jämför du en vanlig kakelsåg med en vattensåg – klinker eller kakel – kommer du märka att arbetsmiljön blir både renare och hälsosammare med en vattensåg. Efter användning är det bara att tömma och rengöra vattenbehållaren från keramik- och stendammet som samlats där i och sedan ställa undan tills nästa användning.

Tillbehör till en kakelsåg

Ska du sätta kakel eller klinker på svårare ytor, som eventuellt runt golvbrunn eller rör behöver du oftast ytterligare tillbehör utöver skärare eller kakelsåg. Enklast för rör eller runda utsågningar är en hålsåg, likt denna från Kakelgiganten.se som du enkelt fäster med en vanlig vinkelslip.

Du kan även komplettera med en kapskiva som du kan såga mindre detaljer med, exempelvis denna från Jula.se som även den fäster med vinkelslip. En kapskiva ersätter inte kakelsåg om du enkelt vill ha raka linjer, men kan hjälpa med mindre skarvar eller om du behöver såga ut för exempelvis eluttag mitt i större plattor.