Lyfta med lina

Det finns många sätt att göra tunga luft, och alla sätt är bra förutom de dåliga. De bästa sätten är däremot att ta hjälp av specialanpassade material för att kunna säkerställa att både material, verktyg och kroppen håller tills allt är klart. Ta en titt på olika alternativ för tyngre drag eller lyfta med lina, så att du kan bestämma vad som blir enklast för dig.

Tunga lyft med tross-rep

Tågvirke, eller tross-rep som det även kallas, är ett stabilt rep som kan användas till allt från lyftredskap, som klätterutrustning eller båttampar. De kan fylla en stor funktion till dig som utför tunga lyft, dragningar eller även rivning av mindre byggnationer. Grovt tågvirke kan fästas runt skjul, stora stenar eller träd, och sedan flyttas om du kan dra med tillräcklig kraft.

Tross-rep används även en hel del med block för att underlätta lyft i verkstäder och på byggarbetsplatser. Du hittar tross-rep och grovt tågvirke hos Certex.se i olika färger och styrkor, allt från hobby-rep till powervinch.

Kranlyft med stållina

Lyftkran används främst när det du ska lyfta är för tungt för att smidigt bäras själv, eller när något ska lyftas så pass högt att det är osäkert eller osmidigt att göra det för hand. Detta gäller exempelvis om du ska lyfta byggmaterial till övervåningar eller flytta in större möbler genom balkongdörrar på övervåningen.

Om du ska utföra tunga lyft är det minst lika viktigt att använda en stark och stabil stållina som kan hålla vikten av det som ska lyftas. Se även till att linan håller för syftet, då det finns vissa linor som klarar värme bättre än andra, eller vissa linor som är rostfria medan andra inte bör användas runt vatten och fukt. Ta en titt på olika varianter hos stållina hos Certex.se för att se strukturen, kapaciteten och användningsområden för alla olika modeller.

Säkert lyft med kran

När du utför lyft med kran eller liknande anordningar är det viktigt att hålla koll på din utrustning och omgivning. Vid felanvändning kan objekten du försöker lyfta gå sönder, eller leda till att andra föremål i omgivningen förstörs.

Se till att kranens stållina håller för syftet och tyngden. När du ansluter kranens stållina med objektet som ska lyftas är det även viktigt att se till att dina anslutningar och kopplingar klarar vikten med. Om det så är kätting eller stållina behövs det ofta lyftöglor eller lyftschackel för att fästa i föremålet du ska lyfta, så se till att dessa klarar av samma tyngd. Läs mer om säkerhet när du jobbar med lyft hos Byggnads.se, samt hur du bäst fäster stållina och schackel i ditt objekt så att det håller.

Lyftschackel

En lyftschackel hjälper dig att enkelt koppla av och på föremål i kätting eller en stålvajer med ögla. Det finns i regel två olika modeller, en som är skruvbaserad, som du enkelt kan lossa på genom att skruva på, praktisk om du lyfter många olika föremål. Sedan finns det den lite säkrare modellen av lyftschackel som bultas igen, praktisk för mindre frekventa lyft. Du kan hitta bägge varianterna i en mängd olika viktklasser och former hos Certex.se, med lyftschackel av alla slag från Sveriges största leverantörer.