Billigt innertak

Innertak bidrar med estetiska funktioner i huset, så som att skapa underlag för målning. Ett innertak består oftast av gips, papp eller trä. Både innertak- och undertak döljer även sådant som ventilation, kablage och övriga installationer. Materialet för innertak väljs utifrån stilen på socklar, lister och stilen på själva huset.

Innertak gipsskivor

Byggmax

Pris: 59,95 kr/st
Till butik

Beijer byggmaterial

Pris: 107,42 kr/M2
Till butik

Hornbach

Pris: 31,90 kr/st
Till butik

Innertak – panel

Byggmax

Pris: 129 kr/m2
Till butik

Beijer byggmaterial

Pris: 25 kr/m
Till butik

Hornbach

Pris: 148,00 kr
Till butik

Bygghemma

Pris: 122 kr/m2
Till butik

K-rauta

Pris: 99,01 kr/m2
Till butik

Jem&Fix

Pris: 149 kr/m2
Till butik

Innertak – gips eller papp?

Innertak som är byggt av gips har många fördelar. Dels är det prisvärt att bygga med gips, dels att själva innertaket får en slätt yta. Med innertak av gips är det lätt att sätta in spotlights som skapar en trevlig känsla för hela rummet. Vissa väljer att lägga papptak då den inte kräver någon spackling eller reglage. Däremot är innertaket byggt av papp ganska känsligt för värme och anses som brandfarligt. Vissa väljer därför att skapa pappkänsla med hjälp av gipsplattor och torremsor som dras för att likna papptakets skarvavstånd.

Innertak med träpanel

Ett prisvärt och estetiskt tilltalande material för innertaket är träpanel. Många väljer träpaneler för dess egenskap av bra ljudisolering. Utifrån känslan man vill skapa i rummet kan man välja olika utseende på trä – från den rustika obehandlade träpanelen till en slätare variant i vit färg.

Hur byter man innertak?

När det är dags att fräscha upp taket och byta ut det till ett nytt innertak kan du enkelt göra det med några få steg. Planera först och främst för hur många kvadratmeter innertak du behöver genom att beräkna längd och bredd på rummet som ska renoveras.

  1. Ta bort taklisterna men var noga med att markera ut var de satt som mall för nya lister.
  2. Skär ut eller riv ner det gamla taket. Om de gamla träpanelerna är i gott skick kan du skruva det nya innertaket på dem.
  3. Skivornas placering ska monteras i samma riktning som golvbrädor eller parkett.
  4. Montera innertaket i takets reglar och sätt tillbaka taklisterna.

Om du väljer gipsskivor för det nya innertaket kan man med fördel ta dubbla gipsskivor för bättre ljudisolering!

Hur målar man ett innertak?

Fräscha upp ditt innertak genom att måla om det med en ljusare färg. Detta kan du enkelt göra med några få steg. Tänk på att tvätta innertaket innan du börjar måla om för att undvika att smuts, damm och fett fastnar i färgen. Du kan då använda engångstvätt som du fäster på slipverktyget med ett förlängningsskaft. Täck alla möbler och sätt markeringstejp runt alla vägglister.

  1. Börja med att måla taklisten med en smal pensel. Börja gärna en bit på listen och arbeta dig utåt mot hörnen.
  2. Fortsätt måla innertaket med en roller. Måla två eller tre bredder åt gången i samma riktning. Det viktiga är att ha tillräckligt med färg i rullen för att undvika ett flammigt tak.
  3. Efter att färgen torkat lägger du ett nytt lager färg på exakt samma sätt som innan. Först målar du taklisten och sedan själva taket. Sedan tar du bort all maskeringstejp från taklister.

Var noga med att hålla alla torktider som står på burken på den färg du valt så undviker du kladd och dubbelarbete!