Fallskydd för arbete på hög höjd

Fallskydd är varje människas bästa vän när det är dags att klättra upp på taket för det väntade bytet av takpannor, eller när skorstenen kräver uppsyn eller underhåll. Vissa anser att det är för brötigt för så kort arbete, andra har fått reda på vad det kan kosta att låta bli. Ta i alla fall en titt så att du vet vad fallskydd innebär, och hur de funkar, innan du bestämmer dig för att lite på din balans och ditt fotfäste.

Jobba på tak säkert

Du vill mest troligen känna dig säker även när du ska jobba på tak, om du så ska byta takpannor eller bara rengöra. Medvetna steg är vad många förlitar sig på, men att ramla ner kan leda till väldigt allvarliga problem. För att ta det säkra före det osäkra finns det ett flertal säkerhetsåtgärder för dig som ska jobba på tak eller utföra arbete på hög höjd, så att du kan fokusera mer på jobbet, och mindre på vart du sätter foten.

Fallskydd för takarbete

Beroende på hur ditt tak ser ut och vad för typ av jobb du tänkt utföra finns det en del olika modeller av fallskydd. För att kunna använda dessa är det bäst att du använder dem ihop med en bra säkerhetssele eller fallskyddssele, så att du sitter säkert fast i linan när fallet sker.

Fallskyddsblock fäster du i en punkt, gärna så nära dig du kan, men framförallt över dig. Likt ett bilbälte tillåter blocket dig att du rör dig fritt omkring i sansad takt, och anpassar linan så att den aldrig är längre än vad den behöver vara. Skulle du däremot röra dig plötsligt, som exempelvis att du halkar eller glider ner, så låser sig blocket så att linan hindrar dig för att glida eller falla längre.

Falldämparlina fäster du i en eller två punkter tätt nära dig, som i en skorsten eller ett räcke. Dessa elastiska linor ger dig mildare rörlighet, och skapar inte samma ryck om du skulle ramla, utan som en gummisnodd dämpar ditt fall istället, så att du kan känna dig trygg, men samtidigt inte helt orörlig.

Taklina är den mest populära varianten av fallskydd för takarbete, som du fäster i toppen av taket och kastar ner linan så att den hänger ner över takkanten. Därefter kan du med enkel vinkling av ditt glidlås röra dig fritt upp och ner längs linan, men skulle du falla nerför kommer vinkeln mellan lina och glidlås låsa fast dig på plats, tills du tagit dig upp igen och kan justera glidlåset igen.

Fästpunkt för fallskydd

När du jobbar på tak framförallt kan det vara svårt att hitta en bra fästpunkt. Fallskydd kräver oftast en fästpunkt nära där du står, och helst rakt över där du står. Vissa tak har nockräcken som går längs toppen av taket, vissa har annars gångbryggor som du kan fästa i.

Med pulpettak och cylindriska tak kan det vara svårare att hitta ett bra fäste, då cylindriska tak oftast görs för att inte ha några kanter på toppen, och pulpettak har sin högsta höjd längs fasadkanten. Vid sådana fall kan det vara smidigt att använda en horisontell förankringslina, som du kan fästa i sidorna på taket och röra dig smidigt från sida till sida.

Kollektivt eller personligt fallskydd

Jobbar ni flera på taket finns det de som föredrar att använda ett kollektivt fallskydd, som kan vara allt från att man delar förankringslina till att man monterar upp ett fallnät under arbetsplatsen. I de flesta fall skulle nog många konstatera att ett personligt fallskydd är att föredra, då det även ger dig friheten att koppla ifrån när du behöver, samt att ni kan flytta omkring fästet för att kunna jobba på olika delar av taket, fasaden eller vart du nu kan tänkas använda dessa.

Arbete på byggnadsställningar

Vid arbete på byggnadsställningar är det lika viktigt med ett fungerande fallskydd som det är vid arbete på tak. Vid en del takarbeten är det närmast nödvändigt med en bra ställning som står stadigt på marken. Det finns olika modeller och varianter som passar olika bra för olika typer av arbeten. Ta reda på vilken typ av byggnadsställning som passar dig bäst och om du bör hyra eller köpa – nytt eller begagnat.