Köpa element – 5 saker att tänka på

Börjar det bli dags att köpa element rekommenderar vi att du tar en titt hos BilligtVVS som säljer billiga element av hög kvalitet. Här följer en sanbb guide över saker som är bra att tänka igenom innan du ska köpa element eller radiatorer.

1

Antal element

Hur många element du behöver köpa kan vara svårt att räkna ut själv om du bygger nytt. Ska du byta ut gamla radiatorer är det inte säkert att du behöver lika många som tidigare. Det kan skilja på effekt och du kanske har tagit ner eller satt upp väggar. Bäst är att kolla med en VVS-konsult eller leverantör som hjälper dig med beräkningarna. Generellt gäller att effektbehovet i en svensk standardvilla ligger på 70–75 watt per kvadratmeter golv.

2

Storlek och avstånd

Räkna med att du behöver lämna en luftspalt, alltså tomt utrymme, på 10 centimeter mellan golvet och elementet, samt mellan elementet och en eventuell fönsterbräda.

3

Radiatorkoppel

Du kommer att behöva en radiatorkoppel för att installera elementet. Radiatorkoppel är den rörkoppling som binder samman värmekällan med radiatorerna. Vanligtvis används ett tvårörssystem i moderna svenska hus, men det finns även enrörssystem. Kolla upp vilket system ditt hus har.

4

Termostat

För att justera temperaturen per automatik behöver ditt nya element en termostat. Det kan vara bra att känna till att den inte brukar ingå i priset när du köper ett nytt element.

5

Konvektorplåtar

Konvektorplåtar är de veckade plåtar som sitter på utsidan av elementet. Enkelt förklarat fungerar det så att plåtarna värmer upp rumsluften på ett mer effektivt sätt. Ju fler och tätare konvektorplåtar, desto högre effekt har elementet. Plåtarna gör att elementets yta inte blir brännhet och så att värmen inte slösas bort in mot väggen.

Billiga element

Vitt vattenburet element med konvektorplåtar

Vattenburet element Curant CK11

Vattenburet element CK11

Pris: 706 kr/st

Till BilligtVVS.se
Vitt vattenburet element med konvektorplåtar

Vattenburet element Curant CK22

Vattenburet element CK22

Pris: 2 620 kr/st

Till BilligtVVS.se
Vitt vattenburet element med konvektorplåtar

Vattenburet element Curant CK33

Vattenburet element CK33

Pris: 1 040 kr/st

Till BilligtVVS.se