Billig väggpanel

Väggpaneler kan finnas på både inner och ytterväggar i både liggande och stående varianter. Med hjälp av panelskivor går det relativt lätt att förvandla hemmet och skapa en fin balans i heminteriören. Panelskivor går att hitta i alla möjliga färger och form där den klassiska varianten är väggpanelen gjord av pärlspont.

Pärlspont

Hornbach

Pris: 169,00 kr
Till butik

Beijer byggmaterial

Pris: 16 kr/m
Till butik

Byggmax

Pris: 135 kr/m2
Till butik

Väggpanel - trä

Bygghemma.se

Pris: 119kr/m
Till butik

Bauhaus

Pris: 219 kr/m2
Till butik

K-rauta

Pris 185 kr/m2
Till butik

Byggmax

Pris: 109 kr/m2
Till butik

Hornbach

Pris: 159,00 kr/m2
Till butik

Beijer byggmaterial

Pris: 203,94 kr/m2
Till butik

Hur monterar man en väggpanel?

Innan monteringen bör man förvara panelskivor i sin förpackning som skyddar mot exempelvis regn. Låt panelskivan ligga inomhus under minst 48 timmar innan man öppnar förpackningen. Temperaturen i rummet ska vara normal inomhustemperatur och luftfuktigheten får inte överstiga 55 procent. Nybyggda hus behöver värmas upp och ventileras minst en månad innan väggpanelen ska upp på väggen.
En träpanel monteras direkt på reglarna. Om underlaget inte går att spika i eller är sviktande behöver man en spikläkt av trä som man fäster väggpanelen på. Om ytterväggen är dåligt isolerad eller om luftfuktigheten är högre än det normala ska man ha en ventilerad luftspalt bakom panelen. Läs mer om hur du monterar en väggpanel.

Rummets intryck med väggpanel

Beroende på hur rummet ser ut i övrigt kan du skapa olika intryck av rummets dimensioner med hjälp av väggpanelen. Stående väggpanel ger exempelvis en känsla av högre takhöjd. En liggande väggpanel gör att rummet upplevs bredare och längre. Vill man skapa en fräck design-effekt i rummet kan man lägga väggpanelen diagonalt.

Vad är pärlspont?

Pärlspont är träpanelen som fick sitt namn på grund av den lilla upphöjningen i dess genomskärning som liknar en pärla. Denna pärla kastar en skugga över torkspringorna. Om virket rör på sig uppstår en glipa men med hjälp av pärlan i pärlsponten blir glipan mindre synlig. Pärlspont används till innertak, innerväggar och bröstningar.

Varför välja pärlspont?

Pärlspont har använts som väggpanel sedan mitten av 1800-talet, då i lite enklare hem och torpstugor. Det är ett material som fungerar utmärkt över tid och går att reparera otaliga gånger. Väggpaneler av pärlspont är enkla att rengöra med ett milt tvättmedel alternativ använda målartvätt om panelen är hårt smutsad inför exempelvis målning.