Billig råspont

Råspont är en hållbar produkt som passar utmärkt för hemrenovering. Du kan använda materialet till golv, yttertak och väggar. Råspont är ett prisvärt och uthålligt material i varierande tjocklek. Nedan hittar du en lista på råspont från olika leverantörer. Välj den storlek som passar dig bäst och jämför billigaste priser på nätet.

Råspont storlek 17X95

Byggmax

Pris 8.85 kr/m
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris: 14,62 kr/m
Till butik

Bauhaus

Pris: 37,59 kr/m
Till butik

Råspont storlek 22X120

K-Bygg

Pris: 184,00 kr / ST
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris: 23,86 kr/Lpm
Till butik

K-Rauta

Pris: 14 kr/Lpm
Till butik

Råspont 20X95

Byggmax

Pris 9,85 kr/m
Till butik

Bauhaus

Pris 41,79 kr/m
Till butik

Beijer Byggmaterial

Pris 16,19 kr/Lpm
Till butik

Vad är råspont?

Råspont är spontade brädor som kilas in i varandra en efter en. Råspont används oftast som ett alternativ till skivmaterial, vanligtvis i yttertak, golvlister och väggpaneler. Att bygga med råspont har många fördelar, bland annat för att råspont är ett billigt material och att det är lätt att upptäcka mögelangrepp på råsponten i rätt tid.

Vad ska man välja?

Råspont tillverkas av olika träslag, oftast är det gran eller furu. Vanligast är att välja mått med tjocklekar 17–23 mm och bredd 95 eller 120 mm. Priset på råspont skiljs åt hos olika leverantörer beroende på storleken man väljer.

Vad ska jag tänka på?

Eftersom råspont spikas ihop för att bilda en träskiva går det åt en hel del spikar. Detta ska du ha med i beräkning när du väljer bredden på råsponten. Om råspånt används till att lägga undertak behöver man täcka över det om det finns risk för regn. I annat fall kan råsponten svälla och då behöver man göra om arbetet på nytt.

Underhåll

Rekommendationen är att titta igenom vinden vid en okulärbesiktning. Undersök om det finns något påväxt på undersidan av råsponten. Allra helst bör man kolla efter eventuella skador på överliggande skikt som tätar mot vatten så att det inte förstört råsponten.

Element och gasolvärmare

Om du ska fästa något på virket, såsom element / radiator inomhus eller en gasolvärmare utomhus, behöver du se till att det sker med hjälp av en säker montering, som träet inte tar någon skada av. Det är viktigt att du använder dig av elmaterial av god kvalitet för att minska risken för eventuell brand. Du vill alltid anlita en kunnig fackman för att utföra elarbeten. Att installera ett element, oavsett om det är vattenburet eller elektriskt, kräver sakkunnighet.